Proteini

  Proteins - 1

  Proteini se sastoje od aminokiselina koje su gradivniblokovi“ proteina. To su aminokiseline koje određuju strukturu i funkciju proteina. Osim što pomažu u izgradnji ćelija i popravljanju tkiva, aminokiseline takođe formiraju antitijela i prenose kiseonik kroz tijelo.

  Aminokiseline neophodne za rast kose

  Aminokiseline neophodne za rast kose su:

  • lizin: podržava sintezu kolagena kao restorativna amino kiselina
  • metionin: pomaže u formiranju pre-kolagena, koji se zatim razvija u kolagen
  • cistein: obezbjeđujući sumpor ćelijama kose, poboljšava snagu, elastičnost i teksturu kose
  • arginin: podržava cirkulaciju krvi oko folikula dlake.

  Zdravlje kose je važno za mnoge osobe, posebno kako stare. Hrana sa visokom nutritivnom vrijednošću, kao što su jaja, lisnato povrće i masna riba, dobre su namirnice za rast kose. Nedostatci hranjivih sastojaka u ishrani mogu značajno uticati na zdravlje vaše kose.

  Međutim, brzina kojom kosa raste i koliko je zdrava, zavisi od mnogih faktora, uključujući starost, opšte zdravlje, genetiku, izloženost životnoj sredini, upotreba lijekova i ishrana. Možda nećete moći da promijenite neke faktore, kao što su starost i genetika, ali vaša ishrana je vjerovatno nešto što možete da kontrolišete.

  Na ciklus rasta folikula dlake i ćelijski promet, utiču vitamini i minerali u hrani. Gubitak kose može biti uzrokovan ishranom kojoj nedostaju adekvatne hranljive materije. Utvrđeno je da nedostatak vitamina B12 i vitamiva D, biotina, riboflavina, željeza i drugih hranljivih materija, može doprinijeti gubitku kose.

  Nutritivni faktori i gubitak kose

  Uravnotežena ishrana bogata proteinima, vitaminima i mineralima može podstaći rast kose, posebno ako vam kosa opada zbog loše ishrane. Veza između mikronutrijenata i gubitka kose, zahtijeva dodatna istraživanja, ali treba da vodite računa o tome da konzumirate dovoljno hrane bogate hranljivim materijama koje podstiču rast kose.

  U naučnom svijetu, aminokiseline su poznate kao “građevinski blokovi” proteina. Oni pomažu vašem tijelu da obavlja svoje funkcije. Aminokiseline (kao što su cistein i L-lizin) igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja vaše kose. Međutim, ne morate ih uzimati kao suplemente. Zdrava ishrana treba da vam obezbijedi dovoljno aminokiselina. Namirnice koje su najbolji izvori aminokiselina, uključuju ribu, jaja, sjemenke i orašaste plodove, svježi sir, integralne žitarice i meso.

  Evo nekoliko najvažnijih proteina, aminokiselina, minerala i vitamina neophodnih za rast i zdravu kosu ali i kožu.

  Biotin (vitamin B7)

  Obzirom da je biotin (vitamin B7) neophodan za proizvodnju keratina, suplementi biotina se često reklamiraju kao preparat za rast kose. Pokazalo se tačnim da osobe sa nedostatkom biotina mogu imati mnoge pozitivne koristi od povećanja konzumiranja ovog vitamina. Postoje brojne namirnice koje sadrže biotin u malim količinama. Nedostatak biotina koji može biti uzrokovan na primer trudnoćom, dugotrajnim hranjenjem preko sonde, zbog neuhranjenosti ili zbog brzog gubitka težine, može se spriječiti i liječiti biotinom. U slučajevima kod opadanja kose i lomljivih noktiju, seboroičnog dermatitisa kod novorođenčadi, dijabetesa i blage depresije, biotin se unosi isključivo oralno.

  Keratin

  Protein keratin se nalazi u gornjim slojevima kože, u kosi i u noktijuma, kao i u perju, rogovima i kopitima životinja. Keratinski tretmani čine kosu jačom i manjom vjerovatnoćom da će se lomiti tako što se nadoknađuje izgubljeni keratin u vlasi. Manja verovatnoća je da će vlasi puknuti, tako da će neke osobe možda omogućiti svojim dlakama da duže rastu. Zbog visokog sadržaja sumpora, keratin je specifičan po tome što se većina sumpora nalazi u aminokiselini cistin (L-Cis).

  Cistin (L-Cys)

  Keratin u ljudskoj kosi sadrži više cistina (L-Cys) nego bilo koji drugi protein. Kosa se sastoji od keratina, proteina koji sadrži visok nivo cistina. Disulfidne veze cistinskih unakrsnih veza susjednih proteinskih lanaca u vlaknima kose, daju kosi mehaničku čvrstoću. Mješavine obogaćene cistinom jačaju kosu. Disulfidni mostovi formirani od cistina daju keratinu snagu i čvrstoću.

  Lizin (L-lizin)

  Čini se da lizin (L-lizin) takođe igra važnu ulogu u gubitku kose. Značajan procenat žena sa povećanim opadanjem kose, reagovao je na terapiju lizinom i željezom u otvorenoj studiji sa dvostruko slijepim podacima. Kao “građevinski blok“, lizin pomaže u izgradnji mišića pomoću proteina u ishrani. Pored toga, promoviše zdravlje kostiju poboljšavajući apsorpciju kalcijuma. Utvrđeno je da L-lizin, esencijalna aminokiselina koja može doprinijeti apsorpciji željeza i cinka, u ovome može igrati značajnu ulogu.

  Željezo

  Željezo je ključna hranljiva materija za proizvodnju krvi, a nizak nivo je povezan i sa gubitkom kose. Ako gubite kosu, možda patite od nedostatka željeza. Iako razlog zašto se to dešava nije sasvim jasan, budite sigurni da jedete dosta hrane bogate željezom kao što su meso, riba, piletina, tofu, brokule i mnogo zelenog povrće. Istraživanja u poslednjih 40 godina pokazuju da je nedostatak željeza mnogo tešnje povezan sa gubitkom kose nego što većina ljekara shvata. Ovo takodje može biti ključ za obnavljanje rasta kose. Protein koji se zove feritin je važan za skladištenje željeza. Generalno, što je manje feritina u krvi, to je manje željeza u ljudskom organizmu.

  Cink

  Cink je esencijalna komponenta većine bioloških procesa, tako da ne čudi što izmedju ostalog jača i folikule u vašem vlasištu i njeguje vašu kosu. Cink se ne može skladištiti u vašem tijelu, pa ga morate konzumirati svaki dan. Postoje neki dokazi da suplementi cinka mogu pomoći kod gubitka kose, ukoliko su vaši trenutni nivoi cinka u organizmu niski. U procesu rasta i popravljanja tkiva kose, cink igra vitalnu ulogu. Osim što održava folikule zdravim, cink takodje održava i normalno funkcionisanje lojnih žlijezda.

  Selen

  Selen je hranljiva materija koja se nalazi u nekim od preparata za rast kose. Osim što održava vaše folikule kose zdravim, pomaže vašem tijelu da se bori protiv svih toksina kojima ste izloženi (kao što je pušenje ili zagađen zrak). Iako pacovi i miševi sa niskim sadržajem selena u organizmu oćelave, to kod ljudi nije eksperimentalno dokazano. U stvari, imajte na umu da previše selena čak može dovesti do gubitka kose i problema sa pamćenjem. Bilo kako bilo, sa sigurnošću je utvrđeno da postoji veza između gubitka kose i nedostatka određenih hranljivih materija u ishrani (kao što su selen, vitamin A i vitamin E).

  Hrana bogata proteinima za zdravu kosu i kožu

  Jaja

  Proteini iz jaja su važni za sprječavanje gubitka kose. Dijeta sa malo proteina može uzrokovati gubitak kose i usporiti rast kose stavljajući rast kose u fazu “odmaranja”. Vitamin B7 koji se zove biotin takođe se nalazi u jajima, što je važno za zdravlje kose, kože i noktiju. Da bi kosa rasla, neophodno je unositi dovoljno proteina. Folikule kose su uglavnom sačinjene od proteina. Zbog toga, određene dijete sa malim unosom proteina mogu da uzrokuje ozbiljan gubitak kose.

  Drugi hranljivi sastojci koji su dobri za kosu, mogu se naći u jajima, uključujući cink i selen. Iz tog razloga su jaja jedna od najboljih namirnica za optimalno zdravlje kose. Kao što smo već rekli, protein je esencijalna komponenta folikule dlake, koja je neophodna da bi kosa rasla. Ukoliko postoji nedostatak proteina u vašem načinu ishrane, to će zasigurno prouzrokovati opadanje kose, što je čak nekoliko naučnih studija i dokazalo.

  Bobičasto voće

  Rast vaše kose zavisi i od voća, posebno kiselog. Prema nedavnom istraživanju, antioksidansi i vitamini koji se nalaze u bobičastom voću doprinose sjajnijoj i zdravijoj kosi. U pogledu hranljivih sastojaka, nijedno drugo voće ne može da se mjeri sa ovim super voćem. Pošto vitamin B6 igra važnu ulogu u metabolizmu proteina, bobičasto voće igra značajnu ulogu za zdrav rast kose. Štaviše, vitamin B6 omogućuje da ćelije kose imaju pristup potrebnim aminokiselinama („građevinski blokovi“ proteina).

  Bobice sadrže korisna jedinjenja i vitamine koji mogu podržati rast kose. Postoje mnogi antioksidansi u ovoj grupi, uključujući i vitamin C. Antioksidansi štite folikule kose od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Ljudsko tijelo i naše prirodno okruženje, prepuno je molekula slobodnih radikala. Ali C vitamin nije teško prirodno unijeti, jer, na primer: 1 zdjelica (144 grama) jagoda sadrži 85 miligrama vitamina C, što je čak oko 113% vaše od ukupnih dnevnih potreba organizma. Vitamin C takođe podstiče proizvodnju kolagena, proteina koji sprječava da kosa postane krhka i lomljiva.

  Masne ribe

  Losos, haringa i skuša su masne ribe bogate hranljivim materijama koje mogu podstaći rast kose. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u njima, povezane su sa rastom kose a to je dokazano u nekoliko studija. Proteini, selen, vitamin D3 i vitamini B su hranljivi sastojci koji se nalaze u masnoj ribi, a koji mogu da podrže jaku i zdravu kosu. Uzimanje suplementa koji sadrže Omega-3, Omega-6 masne kiseline i antioksidante, smanjilo je gubitak kose i povećalo gustinu kose kod 120 žena.

  Najbolji izvor proteina su proteini masnih riba. Osim visokog sadržaja proteina, riba ne sadrži ugljiko hidrate. Pored toga što vam pomaže da izgubite težinu, pomoći će vam i da se riješite želje za šećerom i skrobom kada ste na dijeti koja iziskuje smanjeno unošenje ugljiko hidrata. Ozbiljno razmislite o uključivanju ribe u svoj plan zdrave ishrane ako ona već nije dio toga. Riba može biti dobar način da dodate proteine u vašu ishranu, ali i da istovremeno poboljšate svoje zdravlje. Proteini sa malo masti i bogate Omega-3, smatra se najzdravijim oblikom proteina.

  Ostrige

  Ostrige sadrže 9 grama proteina po porciji od 100 grama, što ih čini odličnim izvorom proteina. Pored toga, obezbjeđuju svih devet esencijalnih aminokiselina koje su vašem tijelu potrebne. Ostrige su takođe dobar izvor Omega-3 masnih kiselina, porodice polinezasićenih masti, koje učestvuju u brojnim važnim funkcijama u vašem tijelu, kao što je doprinošenje zdravlju srca i mozga, zaštita od dijabetesa tipa 2 i regulisanje različitih upala.

  Malo je namirnica koje vam mogu obezbijediti više cinka od ostriga. Ostriga srednje veličine obezbjeđuje i do 96% dnevnih potreba za cinkom za žene i do 75% dnevnih potreba za muškarce. Tokom ciklusa regeneracije i rasta kose, cink igra ključnu ulogu. Nedostatak cinka u ishrani može dovesti do složenog stanja kose kao što je telogeni efluvijum, rasprostranjenog, ali reverzibilnog oblika gubitka kose. Prema studijama, suplementi cinka mogu spriječiti gubitak kose uzrokovan nedostatkom cinka u organizmu.

  Orašasti plodovi

  Orašasti plodovi su dobar izvor biljnih proteina. Osim što prave lijepu užinu, mogu se dodati mnogim jelima kako bi se povećao procentualni sadržaj proteina. Dodajući orašaste plodove u svakodnevnu ishranu, možete zadovoljiti svoje potrebe za proteinima, koji su neophodni za izgradnju kostiju, mišića, kose i kože. Takođe povećava osjećaj sitosti, pomažući vam da ostanete puni energije i pri tom još i zadovoljni.

  Razne hranljive materije se nalaze u orašastim plodovima koje doprinose rastu kose. U stvari, 28 grama badema daje vam oko 48% dnevnih potreba za vitaminom E. Pored toga, orašasti plodovi sadrže razne vitamine B, cink i esencijalne masne kiseline. Gubitak kose je povezan sa nedostatkom bilo kog od ovih hranljivih sastojaka. Razne druge zdravstvene beneficije su takođe povezane sa orašastim plodovima, kao na primjer smanjenje upale i smanjenje rizika od srčanih bolesti.

  Grah

  Grah je odličan biljni izvor proteina, koji je neophodan za rast kose. Sadržaj proteina u grahu kreće se od 21% do 25%, što je mnogo više nego u drugim biljnim proteinima. Štaviše, grah nije skup tako da ga možete uključiti u svoju ishranu kao jeftin način da jedete hranu bogatu hranljivim materijama i visokim sadržajem proteina. Među aminokiselinama koje se nalaze u grahu je aminokiselina lizin, kojeg naše tijelo koristi za izgradnju kose, kože, mišića, kostiju i krvi.

  Kao i kod ostriga, grah obezbjeđuje cink, koji potpomaže rastu i oporavku kose. U samo 100 grama, crni grah obezbjeđuje 14% dnevnih potreba za cinkom za žene i 10% dnevnih potreba za muškarce. Štaviše, bogati su folatima, biotinom i željezom, što su sve neophodni hranljivi sastojci za zdravu kosu.

  Soja

  Soja obezbjeđuje visokokvalitetne proteine, koji nedostaju većini drugih mahunarki, a to ih čini idealnim izvorom proteina za vegetarijance. Glicinin i konglicinin čine približno 80% sadržaja proteina soje. Postoji mnogo oblika soje, od kojih svaki ima različite hranljive materije i zdravstvene prednosti.

  Soja sadrži proteine i vlakna, kao i vitamine, minerale i aminokiseline. Ima malo holesterola i sadrži malo nezasićenih masti. Istraživači su otkrili da soja sadrži određena jedinjenja koja podstiču rast kose. Među ovim jedinjenjima je i spermidin, kojeg ima u zrnu soje. Prema istraživanju u kojem je bilo uključeno 100 osoba, dodaci ishrani koji sadrže spermidin, produžavaju rast kose u anagenoj fazi. Što duže folikula dlake ostaje u anagenoj fazi, duže će i rasti.

  Meso

  Meso i proteini iz mesa su važan izvor ishrane kod ljudi. Namirnice bogate proteinima kao što su meso, živina, riba, jaja i mliječni proizvodi, sadrže kompletne proteine, dok voću, povrću, žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama nedostaje jedna ili više esencijalnih aminokiselina. Međutim, važno je napomenuti da je previše konzumiranja crvenog mesa, posebno prerađenog crvenog mesa, povezano sa kardiovaskularnim oboljenjima, kolorektalnim karcinomom (rak debelog crijeva), kao i dijabetesom tipa dva.

  Meso je važan dio ishrane mnogih ljudi i prepuno je hranljivih materija koje mogu podstaći rast kose. Folikuli dlake se popravljaju i jačaju uz pomoć proteina iz mesa. Posebno crveno meso je bogato vrstom željeza koje se lako apsorbuje. Između ostalog, željezo pomaže u isporuci kiseonika ćelijama vašeg tijela, uključujući i folikule dlake.

  Zaključak

  Na zdravlje vaše kose značajno može uticati sve ono što jedete. Vitamin A, C, D i E, cink, vitamini B, željezo, biotin, proteini i esencijalne masne kiseline (aminokiseline), mogu usporiti rast kose ili čak dovesti do gubitka kose ako ih vaš organizam ne dobija dovoljno. Dobra vijest je da korigovanjem ishrane i unošenjem ovih hranljivih sastojaka možete podstaći rast kose, kao i spriječiti opadanje kose. Veoma je važno da vaša ishrana sadrži neke od ovih namirnica, a ako osjećate da nije tako, počnite sa odabirom iz prethodno navedenog teksta namirnica.

  Pročitajte još:

  Izvori

  https://www.healthline.com/nutrition/foods-for-hair-growth

  https://www.thezoereport.com/beauty/amino-acid-benefits-for-hair

  https://www.webmd.com/beauty/features/keratin-hair-straightening-treatments

  https://www.rxlist.com/keratin/definition.htm

  https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/news/20060516/hair-loss-may-be-iron-deficiency

  https://www.healthline.com/nutrition/best-vitamins-hair-growth

  https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/treatment/tips

  ŽELITE LJEPU I JAKU KOSU

  DA LI STE ZNALI DA PROTEINI UTIČU NA KVALITET KOSE?