Ekcem

  Eczema feautered image

  Šta je ekcem

  Atopijski ekcem ili atopijski dermatitis je vrlo česta hronična bolest kože. Vrlo je česta kod beba i male djece. Čak 15-20% djece mlađe od sedam godina ima ekcem, što je značajan porast u posljednjih 30 godina. U 50% slučajeva atopijski ekcem prolazi do šeste godine, ali može se zadržati i u odrasloj dobi.

  Kako izgleda ekcem

  Ekcem je stanje kože koje se manifestira kao upala, suhoća, svrab ili crvenilo na površini kože. Koža sa atopijskim ekcemom praćena je svrabom, veoma je suha i sklona iritacijama. Bolest obično ima dvije faze, aktivnu ili “akutnu” fazu i neaktivnu fazu. Vrlo je važno da osobe sklone atopijskom ekcemu ​​zaštite svoju kožu u neaktivnoj fazi kako bi periodi između aktivnih faza bili što duži i bezbolniji.

  Ekcem i kako izgleda

  Češanje područja zahvaćenog ekcemom povećava mogućnost prodiranja raznih virusa, bakterija i nečistoća u kožu i dodatno pogoršanje svraba. Ova neprijatnost praćena svrabom prilično je frustrirajuća za oboljele, jer bez obzira na to što češanje pogoršava simptome ekcema, vrlo je teško odoljeti ovom nagonu.

  Ekcem pogadja osobe svih uzrasta. Može izazvati iritaciju i bol uzrokovanu stvaranjem plikova i neugodnih pukotina na koži. Osim toga, mnoge osobe pate zbog svog izgleda i ne osjećaju se prijatno u društvu.

  Uzroci ekcema nisu u potpunosti poznati, ali neki od njih su navedeni u nastavku. To su:

  • genetika – 50%-70% oboljelih od ekcema ima roditelja koji također ima ovu bolest
  • parfemi ili neke dezodoransi
  • trenje u kontaktu sa nekim sintetičkim vlaknima ili vunom
  • alergeni kao što su grinje, prašina, polen, životinjska dlaka ili plijesan
  • stres
  • obilno znojenje
  • razni sapuni
  • omekšivači za pranje veša
  • centralno grijanje
  • klima uređaji
  • dijabetes također može biti uzrok ekcema

  Ekcem na licu

  Ekcem na licu prati veoma suha koža koja postaje zategnuta i svrbi. Najčešće se javlja kod dojenčadi i male djece. Najčešće se javlja na licu, posebno na obrazima i bradi. Vremenom se ekcematozna područja pojavljuju prvo na vratu i kožnim naborima oko laktova i zglobova ali i iza koljena.

  Ekcem na licu

  Simptomi atopijskog ekcema na licu su perutanje i grube i crvene mrlje. TI uključuju područja suhe kože koja svrbi, često sa vidljivim ogrebotinama. Simptomi atopijskog ekcema na licu djeteta u velikoj mjeri utječu na samopouzdanje djeteta i mogu izazvati stid i anksioznost. Dobra stvar je što se atopijskim ekcemom uz pravilan tretman i redovnu njegu može efikasno kontrolisati i rješavati. Ponekad čak i do tačke kada to prestane da bude problem.

  Kao što smo već naglasili, jedan od glavnih simptoma ekcema je suha koža. Kada je koža veoma suha, njena zaštita nije dovoljno jaka, koža brže gubi vlagu i sklonija je upalama i infekcijama. Zato je dobra hidratacija kože najvažnija stvar u borbi protiv ekcema.

  Ekcem na koži

  Koži sklonoj ekcemima nedostaju prirodni faktori koji zadržavaju vlagu kao što su aminokiseline. Na isti način se atopična koža nosi sa smetnjama u stvaranju zaštitnog sloja lipida. Zaštitni sloj kože slabi, a niži slojevi kože su podložniji infekcijama zbog čestog češanja.

  Simptomi atopijskog dermatitisa često su njegovi okidači. Nadalje, ako je koža suha i svrbi, oboljela osoba će se često češati. Češanje smanjuje zaštitnu funkciju kože. To čini donje slojeve kože izloženijim i osjetljivijim na razne infekcije i utjecaje iz okoline. Kada bakterije uđu u kožu, izazivaju iritaciju i svrab se nastavlja. Na taj način se stvara začarani krug kod osoba sklonih atopičnoj koži.

  Pravi lijek za atopijski ekcem još nije pronađen, a dermatolozi ga tek trebaju otkriti. Ali bez obzira na to, jasno je dokazano da brojni faktori utiču na povećan rizik od bolesti kod nekih pojedinaca.

  To su:

  • Genetika. Postoji mogućnost da dijete dobije atopijski ekcem ako jedan ili oba roditelja boluju od nekog od zdravstvenih problema kao što su astma i peludna groznica. Rizik od bolesti raste proporcionalno, pa ako oba roditelja imaju sva tri zdravstvena problema, veća je mogućnost da dijete naslijedi bolest.
  • Klima. U hladnijim klimatskim uslovima postoji veći rizik od razvoja atopijskog dermatitisa. Slično, život u zagađenim gradovima povećava rizik od bolesti.
  • Pol. Žene su sklonije atopijskom ekcemu ​​od muškaraca.
  • Starost majke. Djeca majki koje su rodile u kasnijem reproduktivnom periodu su podložnija riziku od atopijskog ekcema od djece čije su majke rodile u mlađem periodu života.
  Ekcem na telu

  Kako se okidači za razvoj atopijskog ekcema razlikuju od osobe do osobe, uz samo malu promjenu načina života, moguće je značajno ublažiti simptome atopijskog ekcema.

  Navešćemo samo neke od njih.

  • Nošenje mekane pamučne odjeće u dodiru s kožom. Pamuk je veoma prijatan na koži i može se nositi u slojevima čak i zimi. Materijale koji mnogo grebu, kao što je vuna, kao i materijale koji ne dozvoljavaju koži da diše, kao što je najlon, treba izbjegavati koliko god je to moguće.
  • Pokušajte izbjeći pretjerano znojenje što je više moguće tako što ćete održavati nisku temperaturu i nisku vlažnost.
  • Vođenje dnevnika ishrane takođe može pomoći u praćenju okidača koji utiču na atopijski ekcem. U dnevnik možete zabilježiti sve okidače nakon kojih nastupa akutna faza.
  • Bilo bi najbolje planirati odmor u klimatskim područjima sa hladnijom do umjerenom klimom. Područja koja nisu ni previše vruća ni prehladna, blagotvorno djeluju na kožu sklonu atopijskom ekcemu.
  • Sredstva za njegu kože treba čuvati na hladnom mjestu, najbolje u frižideru. Nanošenje ohlađenih preparata na kožu veoma pomaže u ublažavanju svraba.
  • Uvijek operite novu odjeću prije no što je obučete. Nova odjeća može da sadrži iritirajuće boje i mirise u tkanini.
  • Ako ste skloni češanju, nošenje pamučnih rukavica noću kako biste spriječili grebanje dok spavate može pomoći.
  • Tuširanje toplom ili mlakom vodom. Voda ne smije biti vruća.
  • Kupanje ne bi trebalo da bude predugo. 5-10 minuta je dovoljno.
  • Prilikom kupanja dobro je koristiti ulja za kupanje jer pružaju dodatnu njegu.
  • Treba izbjegavati grube spužve i četke za masažu.
  • Lagane vježbe kao što je joga takođe mogu biti dobre za ublažavanje stresa.

  Ekcem na rukama

  Ekcem na rukama može biti uzrokovan različitim faktorima. To može biti kontakt sa nekim od alergena (neka supstanca koja izaziva alergijsku reakciju) kao što su jake hemikalije, drugi vanjski faktori (npr. iritanti kao što su sapuni i deterdženti) i predispozicije. Ekcem na rukama može značajno umanjiti kvalitetu života i dovesti do raznih problema. Postoji mnogo vrsta ekcema na rukama. U zavisnosti od vrste, postoje različite lokalne terapije kao što su kreme, masti i losioni i sistemske terapije.

  Ekcem na rukama

  Ekcem na rukama (koji se naziva i dermatitis na rukama) je vrlo čest i nažalost pogađa jednu od dvadeset osoba. Simptomi mogu varirati. Varijacije mogu varirati od blage suhoće, crvenila i svraba do jako ljuspavih ruku i ruku sklonih jakom svrabu. U vrlo teškim slučajevima ,na koži se mogu pojaviti bolne pukotine koje su vlažne ili krvare. Kod ekcema na rukama može biti zahvaćen bilo koji dio šake, a simptomi se svakako razlikuju od osobe do osobe.

  Ekcem na rukama može se pojaviti u djetinjstvu, ali se češće javlja kod odraslih. Vrlo često pogađa osobe čije su ruke u čestom kontaktu sa hemikalijama ili drugim iritantima tokom rada. Ekcem na rukama nije zarazan, ali izaziva poteškoće u svakodnevnom životu i na radnom mjestu.

  Neke osobe imaju genetsku predispoziciju za atopijski ekcem. Oni su svakako osjetljiviji na vanjske iritante i alergene, te imaju veću vjerovatnoću da će razviti ekcem na rukama.

  Međutim, osobe koje nemaju genetsku predispoziciju takođe mogu razviti ekcem na rukama. Zbog svoje delikatne strukture, koža na rukama je sklonija isušivanju od ostalih dijelova tijela. Prečesto pranje, hladno vrijeme ili hemikalije na radnom mjestu mogu oštetiti vanjske slojeve kože i dovesti do isušivanja, čime se povećava sklonost iritacijama. Ovo stanje se naziva i iritativni kontaktni dermatitis.

  Ekcem na nogama

  Ekcem na nogama je upalni proces na koži donjih ekstremiteta. Bolest je vrlo često hronične i najčešće alergijske prirode i uzrokovana je kombinacijom vanjskih i unutrašnjih uzroka.

  Najvažnije je utvrditi tačan uzrok jer oni mogu biti različiti. Na primjer, proširene vene (nastaje na pozadini važnih proširenih vena, a prati ga svrab, peckanje i crvenilo kože), ekcem stopala (pojavljuje se pod uticajem vanjskih uzroka) i sl.

  Bolest može nastati kao posljedica dugotrajnog stresa, ako je osoba imala virusnu infekciju ili zbog raznih hroničnih bolesti.

  Uzroci ekcema

  • Razne alergene supstance na koži
  • Hemikalije kao što su benzin, razne boje, kućna hemikalija, kozmetički sapuni itd.
  • Nagle promjene temperature ili klimatske promjene
  • Proširene vene
  • Hronična virusna bolest
  • Oštećenje nekih unutrašnjih organa
  • Slabljenje zaštitne funkcije organizma
  • Nošenje vunenu odjeću
  • Gljivične bolesti
  • Nervni slom ili stresna situacija

  Za ekcem stopala, liječenje uključuje lokalne i opšte metode liječenja. Lokalnom terapijom procjenjuje se stepen bolesti.

  Ekcem uzroci

  Bez obzira na uzrok ekcema stopala, bilo bi dobro da se pacijent pridržava posebne dijete, koja isključuje proizvode kao što su alkohol, dimljeno meso, ljuti začini, slatko-kisela hrana, hemijski dodaci i sl. Posebno je važno pridržavati se takve prehrane u periodu pogoršanja bolesti.

  Kontaktni dermatitis

  Kada govorimo o kontaktnom dermatitisu ili kontaktnom ekcemu, razlikujemo nealergijski i alergijski ekcem prema kliničkoj slici i načinu nastanka, s tim da se oba oblika mogu javiti u akutnom ili hroničnom obliku.

  Akutni nealergijski kontaktni dermatitis nastaje kao rezultat jake reakcije nakon kontakta sa izuzetno jakim vanjskim faktorom. Osnovni uzrok je samo upalni proces, bez alergijskih ili imunoloških događaja. Najčešći uzroci ekcema su hemikalije na bazi kiselina i lužina, različiti rastvarači, razrjeđivači ili jaka izloženost rendgenskim, UV ili laserskim zracima. Ovdje je oštećen samo površinski sloj kože i to samo na mjestu dodira. Promjene su takođe ozbiljno ograničene. Koža je crvena, blago otečena, mogu se pojaviti plikovi koji su ispunjeni bistrim ili ponekad gnojnim sadržajem. Može doći do ljuštenja i pucanja kože. Može se javiti osjećaj peckanja i zatezanja sa blagim svrabom. Ekcem može nestati čak i bez liječenja.

  Hronični nealergijski kontaktni dermatitis nastaje nakon dugotrajnog izlaganja hemijskim ili jako nadražujućim supstancama na koži. Istovremeno uzrokuju hronična oštećenja kože, jer se lipidni zaštitni sloj kože razrjeđuje, mijenja se pH kože, gubi se normalna bakterijska flora. Promjene na koži se razvijaju sporo, posebno ako radite bez zaštitne opreme kao što su rukavice ili zaštitne kreme. Najčešća mjesta izložena ovim promjenama su šake i prsti. Koža postaje vrlo suha, zadebljana, može se ljuštiti ili razviti veoma bolne pukotine.

  Krema za ekcem

  Liječenje ekcema može biti dugotrajno i može zahtijevati različite terapije tokom dužeg vremenskog perioda. Postoje različiti tretmani koji pomažu u ublažavanju ekcema, kao što su:

  • kreme ili losioni za hidrataciju kože
  • kreme ili oralna terapija za smanjenje svraba ili upale (npr. kortikosteroidi)
  • kreme za obnavljanje oštećene kože
  • antibiotici ili drugi lijekovi koji liječe infekcije otvorenih rana ili ispucane kože

  Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti da smanjite simptome ekcema:

  • Tretirajte svoju kožu proizvodima za hidrataciju, poput hidratantnih krema ili losiona. Ovo je posebno važno nakon tuširanja.
  • Ne kupajte se u vodi toplijoj od 36°C i ne kupajte se duže od 10-15 minuta.
  • Koristite samo blage sapune.
  • Nosite mekanu, prozračnu odjeću. Najbolje od pamuka ili lana. Materijali od sintetičkih vlakana nisu dobri za osobe sklone ekcemima.
  • Redovno zračite i provjetravajte prostorije u kojima boravite.

  EKCEM NA VLASIŠTU ...

  EKCEM NA KOŽI MOŽE ZNAČITI ANOMALIJU NA VLASIŠTU