Frizure

  Hairstyles featured image - 1

  Tipovi kose i stilovi frizura

  Genetika je ta koja određuje vrstu kose koju imate. Toplotno oblikovanje i hemikalije mogu da promijene vaš obrazac kovrdžanja i frizure, a takodje hormoni i lijekovi mogu donekle promijeniti izgled vaše kose, ali vaš osnovni obrazac uvijanja kose je naslijeđen od vaših roditelja. Genetske karakteristike vaše kose se iznova potvrđuju svaki put kada ona raste.

  Andre Voker, stilista Opre Vinfri, kroz dugi niz godina, osmislio je sistem koji kategoriše kosu prema četiri uzorka kovrdža:

  • tip 1 – ravna kosa (straight hair)
  • tip 2 – talasasta kosa (wavy hair)
  • tip 3 – kovrdžava kosa (curly hair)
  • tip 4 – loknasta kosa (coily hair)

  Kovrdže i lokne su dalje podijeljene u podkategorije na osnovu njihove zategnutosti ili labavosti. Iako može izgledati jednostavno, definisanje ljudskih karakteristika nije lako.

  Vaša kosa na tjemenu može biti tipa 4C, a na slepoočnicama tipa 4A. Možda imate ravnu kosu u korijenu i talasastu kosu pri vrhovima. Poznavanje onoga što je potrebno svakoj vrsti je ključ za njen dobar stil i održavanje zdravlja.

  Postoje dalje pod kategorije zasnovane na zategnutosti ili labavosti kovrdža i namotaja. Uprkos tome što ovo izgleda jednostavno, tip kose nije tako lako definisati kao što je slučaj kod ostalih karakteristika ljudi.

  Najbolji način za stilizovanje i njegu vašeg tipa kose

  Tip 1: Ravna kosa

  Tip 1A

  Kosa tipa 1A je 100% ravna. Ovo je glatka, ravna površina bez nagovještaja uvijanja ili talasa. Tanka vlas je još jedna karakteristika kose tipa 1A. Pramenovi kose tipa 1A su izuzetno fini, tako da lako opadaju ili splašnjavaju. Ova tekstura ima prednost u tome što održava svoj sjaj bez napora. Bez obzira da li pada kiša ili sija Sunce, ovaj tip kose odražava konzistentno svilenkastu teksturu.

  Za svaki tip kose postoji posebna rutina. Kosa tipa 1 ima tendenciju da bude masna, tako da mnogi stilisti preporučuju da provjerite etiketu kako biste bili sigurni da proizvod koji kupujete neće dodati dodatnu masnoću vašoj kosi. Kosa tipa 1A, koja je prirodno fina, ima tendenciju da dobije masne korijene brže od drugih tipova kose. Da biste uklonili višak masnoće i spriječili svrab i opuštenost, svakodnevno šamponirajte kosu ili to radite svaki drugi dan. Tip kose 1A ima najviše koristi od tretmana za jačanje i hidrataciju prije šamponiranja.

  Tip 1B

  Uprkos tome što je dosljedno ravna, kosa tipa 1B obično ima nešto više volumena od kose tipa 1A. Lako je uočljivo suptilno savijanje ili talasanje vlasi za tip 1B kose, iako je njen ukupan izgled gladak i ravan.

  Sa svojom srednje gustom teksturom, svaki pramen je lak za rukovanje i oblikovanje. Pošto kosa tipa 1B ima deblju teksturu od tipa 1A, preparati se mogu nagomilati i učiniti kosu i vlasište masnim. Masna kosa može zasjeniti briljantnu ravnu teksturu kose tipa 1B bez odgovarajućih alata i preparata za održavanje.

  Preporučujemo isti način održavanja za oba stila frizura – tip 1 i tip 2. Serume i puter treba izbjegavati. Umjesto toga, za ravnu ili finu kosu preporučuju se sprejevi za teksturu. Takođe je dobra ideja da koristite šampon za suho pranje. Osobe sa ravnom a masnom kosom, imaju koristi od suhog šamponiranja jer prečesto pranje kose može prouzrokovati prekomjernu proizvodnju masnoće na vlasištu i samim tim narušavanju bakterijske flore.

  Tip 2: Talasasta kosa

  Tip 2A

  Kosa tipa 2 je prirodno raščupana ali nježna. Kosa vam je prilično ravna od korijena do nivoa očiju. Od nivoa očiju do vrhova, imate labav, nedefinisan talas. Izbjegavajte proizvode na bazi ulja ili kreme ako želite da izbjegnete izravnavanje tog talasa. Da biste definisali te talase, stilisti preporučuju pojačavanje baze laganom pjenom ili gelom.

  Definisanje i poboljšanje vaših 2A talasa, uz izbjegavanje nagomilavanja preparata je ključ za dobijanje glatke teksture koju želite. Lagani serum za kosu može vam pomoći da to postignete. Serumi daju sjaj, glatkoću i hidrataciju bez da izgledaju masno ili ljepljivo. Možete učiniti da tekstura vaših talasa izgleda ujednačenija tako što ćete premazati kutikulu kose sa samo malom količinom preparata.

  Tip 2B

  Kosa tipa 2B se uvija od sredine do vrhova, baš kao i kod tipa 2A. Kovrdže imaju definisaniji S oblik. Uz malo slanog spreja, možete stvoriti neobavezni izgled uz vrlo malo truda. Tip 2B je idealan za balayage, tehniku farbanja, a stilisti ručno nanose boju na spoljašnjim slojevima kose.

  Postoji nešto veličanstveno u vezi 2B kosom. Problem je u tome što ako ne koristite prave preparate za njegu svaki dan, vaša frizura danima može biti pretvorena u punđu ili sakrivana šeširom. U zavisnosti od toga koliko često perete kosu i koliko proizvoda za stilizovanje koristite između pranja, možda će vam trebati adekvatan šampon za čišćenje glave i pramenova. Posebno formulisan za 2B kosu, ovaj šampon će vam biti od velike pomoći. Pored kontrole kovrdžanja, ima formulu na bazi ulja koja deluje kao sredstvo za raspetljavanje, daje glatkiji izgled i poboljšava sjaj. Pored toga, štiti i od vlage.

  Tip 2C

  Talasi kose tipa 2C su najbolje definisani talasi u obliku slova S. Talasi mogu početi blizu tjemena i padati nadolje. Kosa tipa 2C je obično gusta i sklona kovrdžanju po vlažnom vremenu. Ima mnogo prednosti od posjedovanja kose tipa 2C. Kosa tipa 2C je gusta i bujna zbog svoje guste prirodne teksture. Možete ga povući, navlažiti ili sušiti fenom bez gubitka oblika.

  Možete ukloniti kovrdžanje korišćenjem difuzora, uređaja koji se pričvršćuje na vaš fen. Pored toga, preparati protiv vlage su od velike pomoći, posebno tamo gdje su prisutne tvrda i slana voda. Oni sa 2C kosom mogu smatrati da je frustrirajuće baviti se svakodnevnim ispravljanjem, koje može oštetiti kosu i pronalaženja najboljeg načina da poboljšaju i kontrolišu svoju talasastu kosu. Mnoge lagane pjene sada sadrže sastojke za hidratizaciju, kao i za njegu kose protiv vlage.

  Tip 3: Kovrdžava kosa

  Tip 3A

  Kovrdže u obliku slova S formiraju labave lokne u kosi tipa 3A. Spiralne kovrdže kose tipa 3A su tipično prečnika 5-7 cm i dobro su definisane. Iako 3A kovrdže imaju širi obim od 3B i 3C kovrdže, nije lako razlikovati ih. Čini se da je pravim tipovima kose lakše u nekim danima nego tipovima kovrdžave kose, jer je dovoljno samo da nanesete šampon, operete kosu, formirate frizuru, i to je to. Shvatite, nijedan tip kose nije savršen. Ali opet, na to treba gledati pozitivno. Sa 3A tipom kose, nije vam potrebna pegla za kosu ili fen za kosu da biste postigli kovrdže sa velikim volumenom.

  Kosa tipa 3A obično ima malo svilenkastuiju teksturu, što olakšava manipulaciju. Ako ne obratite pažnju na poroznost, kosa može postati suha. Kosu je moguće pronaći u različitim prirodnim teksturama, uključujući kosu 3A. Istina je da 3A teksture obično nisu povezane sa istim problemima kao drugi tipovi 3 ili 4, ali i dalje nude dosta različitih mogućnosti za oblikovanje.

  Tip 3B

  Uvojci kose tipa 3B imaju obim prečnika 3-5 cm. Prema sistemu određivanja tipa kose, 3B lokne su zategnute i elastične, poput onih koje se omotavaju oko vašeg prsta. Pošto kovrdže tipa 3B spadaju u sredinu spektra tipa 3, neko sa kovrdžama tipa 3B može imati mješavinu 2C, 3A, 3B i 3C kovrdža.

  Veliki volumen sa loknama koje izviru iz korijena. Vlaga je neophodna da bi ove lokne zadržale svoj spiralni oblik. Međutim, uvjerite se da vaši preparati za uvijanje kose ne sadrže silikon ili sulfate. Iako mogu privremeno ukrotiti kovrdžanje, oni mogu takodje i da isuše kosu, i vremenom prouzrokuju lomljenje. Napravite i pridržavajte se sveobuhvatnog plana za svakodnevnu njegu i zaštitu kose, i izbjegavajte toplotno oblikovanje koliko god je to moguće.

  Tip 3C

  Uvojci su čvrsti i elastični – savršeno bi se namotali oko slamke za piće. Preduzmite praktični pristup kako bi očuvali definiciju ovih uvojaka koji nalikuju vadičepu. Uprkos strogim definicijama, ovaj tip kose nema uvijek obim olovke ili slamke. Da bi se popunio jaz između 3B i 4A, tip kose 3C je kreiran i dodat u listu tipova kose. Moraćete da znate kako da se adekvatno brinete o ovom određenom prirodnom tipu kose ako spadate u ovu kategoriju.

  Kosa sa kovrdžavim vrhovima teže zadržava vlagu jer prirodne masti koje proizvodi koža glave, ne mogu u potpunosti da dođu do dlake. Ako imate kosu visoke ili niske poroznosti, ova borba će samo biti još izraženija. Umjesto češljanja, koristite ne ispirajući regenerator (leave-in regenerator), i samo provucite prstima kroz mokru kosu. U članku koji je objavila Američka akademija za dermatologiju, savjetuje se da se kosa uvijek suši prirodno na zraku, umjesto da koristite fen. Korištenje vaših preparata za njegu u ispravnom redosljedu je vrlo važno kada je u pitanju bilo koji tip kose, ali posebno kod kose tipa 3C. Ovim ćete održati vašu kosu hidratizovanom i nahranjenom između dva pranja.

  Tip 4: Loknasta kosa

  Tip 4A

  Kosa u 4A ima tanke lokne u obliku slova S koju možete omotati oko štapića za jelo. Što se tipova kose tiče, tip 4 je najosetljiviji. Kosa tipa 4A ima gustu, uvrnutu kovrdžavu teksturu sa dosta volumena. Svaka lokna je otprilike debljine igle za heklanje. Pošto zavojna tekstura ima više S uzoraka od drugih tipova kose, ona se manje pokupi prilikom sušenja. Kosa tipa 4A može postati suha i problematična, jer ima poteškoća u prenošenju prirodnih masti kože glave od korijena do vrhova, uprkos tome što je manje suha od drugih tipova kose.

  Suhoća može dovesti do kovrdžanja i može imati velike potrebe za hidratacijom, kako bi se izgled kose vratio u najzdraviji, najdefinisaniji izgled. Ovom tipu kose potrebno je mnogo hidratacije, i sa njom treba biti veoma nježan. Da biste postigli hidrataciju, ne morate obavezno koristiti ulja. Maska za duboko regenerisanje, puter ili krema su takodje dobre opcije za održavanje zdravlja ovog tipa kose. To je najlabavija i najmekša od svih kovrdžavih tekstura, što može biti i blagoslov i prokletstvo. Iako je najsvilenkastija na dodir, može postati neposlušna ako se prečesto četka ili dodiruje.

  Tip 4B

  Kosa tipa 4B ima čvršće kovrdže od kose tipa 4A. U poređenju sa 4C loknama, 4B lokne su zategnutije. 4B kovrdže se savijaju u cik-cak šablonu. Uhvatite pramen 4B kose i nježno ga povucite na dolje i videćete čvrste vertikalne “Z” kovrdže. 4B kosa se obično izgleda kraća do 50-75% svoje stvarne dužine u poređenju sa kosom 4A.

  Proces oblikovanja frizure počinje sa vlažnom kosom. Nanesite veću količinu ne ispirujućeg regeneratora (leave-in regenerator) za hidrataciju nakon što je nježno raspetljate vrhovima prstiju. Odvojite kosu na četiri dijela. Koristeći kažiprst, uvijte kremu ili gel za uvijanje celom dužinom svake kovrdže. Uobičajeno je da 4B kosa bude suha. Može izgubiti sjaj, zaplesti se kao gnijezdo ptica i formirati čvorove ako joj nedostaje hidratacija. Koristite regeneratore ili vodu da navlažite kosu. Da bi vaše lokne izgledale zdravo, definisano i odskakale, koristite druge proizvode za vlaženje i zaptivanje (kao što su shea, mango i kakao puter).

  Tip 4C

  4C kosa je kod tipa 4 kosa sa najčvršćim loknama zbog svojih čvrstih uvojaka, oštrih uglova i prirodno voluminozne teksture. Održavanje 4C kose može biti vrlo zahtjevan posao, koliko god mi voljeli tu vrstu frizure. Lokne lako možete oštetiti ako češljate previše grubo ili prečesto, pa je važno da često hranite kosu kvalitetnim balzamima. Hemijski tretmani i toplotno oblikovanje mogu uzrokovati lomljenje, suhoću i oštećenje ovog tipa kose.

  Kreme od shea putera i kokosovo ulje su i dalje popularni za održavanje ovog tipa kose. Kovrdžanje i suhoća kose može biti teško rešiv problem. Nikada ne možete imati dovoljno mekoće i vlage kada imate 4C kosu. Problem je u tome što oštećenje kose tokom vremena (posebno zbog bojenja i hemijske obrade) može otežati zadržavanje njene prirodne vlage. Između šampona, co-wash regeneratori (skraćeno od Conditioner Washing) se mogu koristiti za čišćenje i hidrataciju kože glave bez uklanjanja njenih prirodnih masnoća. Pošto se smatra kao nešto između regeneratora i šampona, co-wash ne sadrži alkohole koji suše i bezbjedno je za upotrebu na vašim korijenima kose.

  Frizure za različite tipove kose

  Veoma kovrdžava kosa

  Mnoge žene imaju gustu, veoma kovrdžavu kosu. Teško je oblikovati i održavati ovu vrstu kose. Kovrdžava frizura sa razdjeljkom na sredini, daje vam određenu kontrolu nad kosom. Moguće je napraviti zanimljiv izgled frizure jednostavnim razdvajanjem kose.

  Najbolji način za oblikovanje super kovrdžave kose je da svedete stil frizure na minimum. Pazite da ne pretjerujete sa preparatima. Da biste stilizovali svoje pramenove, sve što vam je potrebno je ne ispirajući regenerator (leave-in regenerator). Potrebna vam je samo količina koliko stane na vrh prsta. Dok je kosa još mokra, ravnomjerno regenerator nanesite na pramenove, od korijena do vrhova. Raširite regenerator kroz kosu češljem sa širokim zupcima. Možete osušiti kosu ili je ostaviti da se osuši prirodno na zraku, ako želite. To je sve sto treba da uradite. Kovrdžava kosa postaje kovrdžavija što je više dodirujete.

  Talasasti pramenovi

  Kratku i talasastu kosu možete oblikovati na različite načine. Kratke talasaste kovrdžave frizure su pogodne za žene sa ovom vrstom teksture kose. Kosu možete razdvojiti ili jednostavno očešljati i pustiti da vam padne na čelo. Korištenje šnale ili uvrtanje kose, spriječiće vam da vam kosa padne na lice.

  Održavanje prirodnih talasa vaše kose je lakše nego što mislite. Nanesite veliku količinu kreme za lokne na još vlažne pramenove da biste bolje definisali talase. Kada vam je kosa 50% suha, pričvrstite difuzor na fen. Korištenje pegle za uvijanje sa velikim cijevima će još više poboljšati talasastu teksturu.

  Ravne vlasi kose

  Rašireno je vjerovanje da više slojeva i uglova čini kosu punijom. U stvari, kod oblikovanja frizure dodavanje previše „ukrasnih elemenata“ ravnoj kosi može učiniti da izgleda bez životno. Njegovanje kose u dugim pramenovima je ključ za održavanje njene gustine. Nemojte kosu isjeckati i stanjivati slojevima. Dodajte punoću i volumen pramenovima tako što ćete ih ošišati na istu dužinu. Probajte neku bob frizuru do ramena, kao na primer „collarbone-length bob“.

  Svojim dugim pramenovima možete dodati sjaj tako što ćete zamoliti svog frizera da vam ošiša kosu u dugim slojevima. Slojeviti a ravni pramenovi, dodaju teksturu i volumen vašoj frizuri. Pored preparata za povećanje volumena, ovako „strateški ošišana“ frizura će učiniti čudo time što će vašim vlasima prirodno dati toliko potreban volumen.

  Hemijski relaksirana kosa

  Prekomjerna upotreba alata za oblikovanje je siguran način da pokidate ili izgubite opuštenu kosu. Izbjegavajte fen i pegle za kosu. Umotajte kosu noću i pokrijte je svilenim šalom da bi bila glatka i ravna bez toplotnog oblikovanja. Češljajte svu kosu od tjemena na dolje, sve dok ne bude glatka. Ako je potrebno, pričvrstite šnalama i pokrijte šalom.

  Da bi prekinuli disulfidne veze, hemijski opuštači, odnosno relakseri (chemical relaxers), koriste izuzetno visoke temperature i hemijske procese. Nakon upotrebe ovih preparata, vaš stilista vam može trajno ispraviti kosu. Amonijum tioglikolat, natrijum tioglikolat i natrijum hidroksid su neke od hemikalija koje se koriste u ovim hemijskim relakserima.

  Kovrdžava i suha kosa

  Kosa koja je suha i nije hidrirana, sklona je kovrdžanju. Ironično je da u stvari vlažno i kišovito vrijeme doprinosi kovrdžanju kose. Zbog sklonosti suhe kose da apsorbuje vlagu iz vazduha, kutikula, odnosno vanjski sloj kose, naraste umjesto da leži ravno. Tekstura ili poroznost vaše kose, nivoi proteina, pa čak i vaše okruženje, mogu značajno uticati na količinu hidriranja koja joj je potrebna.

  Vjerovli ili ne, možete kovrdžavost vaše kosu ukrotiti i dok spavate. Kada je pretjerana kovrdžavost glavni problem za žene sa razbarušenom kosom, stručnjaci predlažu da promijene jastučnice. Ako želite da vaše lokne budu u dobrom stanju, koristite svilenu jastučnicu, a ne pamučnu. Svilena jastučnica smanjuje trenje u kosi dok spavate, a manje trenja znači manje kovrdžanja.

  Masni pramenovi

  Njega kose nije kod svih ista, ali čini se da bez obzira na oblik njege kose, ona može nakon svakog pranja ubrzo postati zamašćena. Prekomjerna proizvodnja sebuma može uzrokovati upornu masnu kosu, što može ukazivati na mogući zdravstveni problem. Međutim, možda krivca treba tražiti u samom načinu na koji se pere i njeguje kosa, kao i vrsti proizvoda za kosu koji se koriste.

  Kako vam se tjeme prvo masti, nanesite proizvode za stilizovanje od sredine pramena prema krajevima. Isto važi i za regeneratore. Nemojte ih nanositi na sam korijen, gdje vaše vlasište prirodno proizvodi masnoće. Takodje, da bi spriječili brzo mašćenje kose, treba što više izbjegavati da dodirujete kosu rukama. Kosa može brže poprimiti mastan izgled kao rezultat prirodnih masti koji se nalaze u koži na vrhovima prstiju.

  Super-gusta kosa

  Uobičajeno je da neke osobe imaju šire folikule i deblje pramenove kose. Tekstura kose – ravna, talasasta ili kovrdžava – i debljina pojedinačnih vlasi kose u velikoj mjeri su određene genetskim faktorima. Postoje različiti geni povezani sa teksturom i gustinom kose među osobama različite etničke pripadnosti. Pored genetike, hormoni i starenje takođe igraju važnu ulogu u debljini vlasi kose.

  Iskoristite prednosti svoje guste kose. Važno je da frizura izgleda njegovano, a ne zapuštena. Frizuru oblikujte da bude sa slojevima i uglovima. Dajte svojoj kosi malo prozračnosti i lepršavosti tako što ćete od svog stiliste na primjer, zatražiti da vam napravi frizuru u slojevima koja uokviruje lice (face-framing feathered layers). Da bi vaša gusta kosa izgledala najbolje, zakažite nekoliko sljedećih šišanja svakih 4 do 6 sedmica u salonu. Mnogo kose može učiniti da ispucali vrhovi budu znatno upadljiviji.

  Umršene vlasi kose

  Umršena kosa je obično duga, fina kosa, koja se masti ili ima previše preparata na sebi, zbog čega se pramenovi spajaju. Čak i ako je vaša kosa čista, može izgledati zamašćeno i neuredno. U zavisnosti od vašeg tipa kose, možete oblikovati kosu na različite načine. Najčešći uzrok umršene kose je pretjerana zamašćenost, ili vremenom nataloženi preparati u vlasima kose. Kao rezultat, može doći do opadanja kose, kosa može postati tanja i čupavija.

  Žene sa gustom kosom osjećaju se kao da ne mogu ni dan da je ne operu. Međutim, svakodnevno pranje kose može izazvati isušivanje. Umjesto svakodnevnog pranja, probajte suhi šampon ili sprej za podizanje volumena. Na taj način možete produžiti vrijeme između dva pranja. Nanesite suhi šampon na suhu kosu kod korijena, a zatim ga umasirajte prstima. Završite proceduru jednostavnim protresanjem kose.

  Sive vlasi kose

  Iako vaši geni određuju pojavu sijede kose i broj sijedih na vašoj glavi, ponekad je sijeda kosa uzrokovana nedostatkom cinka ili željeza. Dakle, ako primjetite sive pramenove, obratite se ljekaru ili nutricionisti, i provjerite da li su vam potrebni neki dodaci prehrani. Trudite se da se hranite što je moguće zdravije. Kada su vlakna kose sa smanjenim nivoom energije, trebalo bi da se fokusirate na unos proteina uz doručak i uz ručak. Ne zaboravite da unosite dosta tečnosti tokom cijelog dana.

  Sijeda kosa je uglavnom žilavija i grublja od drugih boja kose. Pramenovi sijede kose mogu se omekšati upotrebom adekvatnih regeneratora. Izaberite regeneratore koji sadrže ulja avokada, lanenog sjemena ili ulje jojobe. Ovo vam može znatno pomoći kada je po srijedi hidratacija kose. Pošto glatkiji pramenovi bolje reflektuju svetlost, upotreba regeneratora takođe pojačava sjaj.

  Pročitajte još

  Izvori

  https://www.aad.org/public/diseases/hair-loss/insider/stop-damage

  https://www.webmd.com/beauty/ss/slideshow-best-style-hair-type

  https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/types-of-hair

  ŽELITE LEPU I SJAJNU FRIZURU ?

  ZATO VAM TREBA LEPA, JAKA I SJAJNA KOSA