Rast las. AT

  rast las SLO

  Rast las je odvisna predvsem od 4 osnovnih pogojev. Pravilna oksigenacija lasišča, delovanje bakterijske flore, izločanje žlez lojnic in hranjenje lasnega korena.

  (Ponovna) rast las je ključna za njeno ohranjanje

  Lasje imajo življenjski ciklus, ki običajno traja 3 do 5 let. Kot vsa živa bitja se las rodi, raste in umre. Potem nov las zavzame prostor v istem foliklu in začne nov življenjski ciklus. Ta postopek se ponovi večkrat v toku našega življenja. V povprečju las zraste 1 cm mesečno. V kolikor lasje rastejo počasi ali se lomijo, so suhi in imajo tendenco izpadanja, je verjetno težava v pilosebacealni enoti.

  ŽIVLJENSKI CIKLUS LASU

  Prvi pogoj za rast las je oksigenacija preko kože

  Lasje dobivajo kisik od zunaj skozi pilosebacealne vhode, to je področje, na katerem las raste iz folikla in postaja steblo. Lasišče mora biti čisto tj. pilosebacealni vhod mora biti čist, brez sebuma, luskic prhljaja, prahu in drugih nečistoč.

  Zunanja oksigenacija je ključna za rast las. Kisik je potreben vsem živim bitjem in lasje (koren lasu ali bulbus) so živi. Poleg tega pilosebacealni vhod brez ovir omogoča dobro ponovno rast las, ko se zaključi življenjski cikel starega lasu in se formira nov las v foliklu.

  Šampon se uporablja za čiščenje las in ne lasišča.Steblo, vidni del lasu, je njegov mrtvi del in je sestavljen iz keratinskih vlaken.

  V kolikor želimo pravilno čistiti lasišče in pilosebacealne vhode, moramo uporabljati proizvode, specifične za kožo. Kožo obraza ne čistimo s šamponom za lase, saj takšno čiščenje ne bi bilo učinkovito. Sebum bi ostal v porah in enako velja tudi za lasišče in pilosebacealne vhode.

  Dermopurificirajoči proizvod topi sebum v porah, odstranjuje odmrle celice, prah, smog in toksine. Poleg tega proizvod za lasišče ne sme porušiti hidrolipidni sloj in bakterijsko floro. Imeti mora blago kisli pH 5,5 in mora vsebovati malo tenzioaktivnih sestavin.

  Da bi izbrali pravilen proizvod za rast las, si rezevirajte brezplačno svetovanje v najbližji lekarni ali sanolaborju.

  Drugi pogoj za dobro rast las je delujoča bakterijska flora

  Bakterijska flora lasišča je sestavljena iz znoja, sebuma (maščobe), odmrlih celic, fizioloških bakterij, glivic in drugih maščob, ki jih izloča naša koža. To je naravna zaščita  lasišča. Bakterijska flora je kot oborožena vojska, ki nas ščiti pred agresijo sovražnikove vojske (pred bakterijami, glivicami in drugimi mikroorganizmi). Da bi delovala, mora biti bakterijska flora nedotaknjena in v ravnotežju. Le tako omogoča pravilno rast las.

  Žleza lojnica proizvaja sebum (maščobo) in izloča višek maščobe iz telesa

  Sebum deluje na lasišču kot naravni antibiotik. V kolikor ga je preveč, lahko povzroča različne anomalije kot so suha seboreja, oljna seboreja, prhljaj, dermatitis in alopecija zaradi seboreje ali prhljaja. Poleg tega sebum vsebuje mlečno kislino in Squalen, ki lahko poškodujeta epitelno ovojnico okoli korena lasu, ki je ključna za zdrav in celostni življenski cikel lasu.

  Žleza lojnica, kadar se vname, proizvaja prekomerno količino maščobe zaradi različnih zunanjih vzrokov ali pa izloča višek maščob iz telesa zaradi nepravilne prehrane, stresa ali različnih organsko zdravstvenih težav.

  Če povzamemo, izločanje sebuma mora biti pravilno, v kolikor želimo imeti zdravo rast las.

  Pravilno hranjenje bulbusa  je ključno za zdravo rast las

  Bulbus (koren lasu), je živi del lasu in je v kontaktu s kapilarami preko dermične papile. Preko krvi dobiva hrano in kisik in je zaradi tega potrebno preveriti:

  1. Ali kri vsebuje hranilne sestavine, vitamine, minerale, aminokisline in hormone, potrebne za rast las.
  2. Ali ima dermična papila dober kontakt s kapilarami, tj. da ni ovir ali zamašitve
  3. Da je mikrocirkulacija lasišča dobra in da krvni tlak ni prenizek.

  Z ekstrakcijo (puljenjem) nekaj korenov lasu in z njihovo analizo z Dermovizorjem, lahko strokovna oseba oceni, ali je oskrba korena lasu s hrano pravilna.

  Pregled pilosebacealnih enot lasišča v lekarnah in sanolaborjih

  Da preverimo 4 pogoje za rast las, je potrebno pregledati pilosebacealne vhode z Dermovisorjem.

  Pregled se priporoča v primeru kakršnihkoli težav z lasmi ali lasiščem.

  Preventivni pregled se priporoča pri menjavi letnih časov spomladi in jeseni.

  Rezervirajte termin za pregled na tem linku v Vaši najbližji lekarni ali sanolaborju.